Info Panel
Je bent hier:   Home  /  Hollandse Waterlinie  /  De lunetten  /  De lunetten

De lunetten

Lees verder … Militaire oefening bij de forten

De vier Lunetten op de Houtense Vlakte zijn tussen 1822 en 1826 ten zuidoosten van de stad Utrecht aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegelijkertijd werden rondom Utrecht ook Fort aan de KlopFort de GagelFort BlauwkapelFort de Bilt en Fort Vossegat aangelegd. Omdat de Houtense Vlakte hoger ligt dan de omgeving kon deze niet goed geïnundeerd worden. Daarom werden op deze zwakke plek in de waterlinie vier vrijwel identieke verdedigingswerken dicht bij elkaar gebouwd. Later werd de spoorlijnen naar Arnhem en ‘s-Hertogenbosch tussen de Lunetten door aangelegd, zodat ook deze spoorlijn door de vier forten kon worden bestreken. Alle vier de bouwwerken zijn rijksmonumenten.

De naam Lunet is afkomstig van het Franse woord voor ‘maan’ (lune). In de plattegrond van de Lunetten valt dan ook een halve maanvorm te herkennen.

Vanaf 1860 neemt de ontwikkeling van geschut en explosieven een grote vlucht. Om de stad te kunnen blijven beschermen worden er op grotere afstand van Utrecht nieuwe forten gebouwd. De vier Lunetten zijn dan eigenlijk al verouderd, maar blijven nog in gebruik tot na de Tweede Wereldoorlog. Zo worden de Lunetten I, III en IV in de jaren ’30 gemoderniseerd met een mitrailleurkazemat van gewapend beton. En in de jaren ’50 wordt op Lunet I een atoombunker gebouwd. Deze atoombunker deed tijdens de Koude Oorlog dienst als landelijk hoofdkwartier van de organisatie Bescherming Bevolking (BB). Vanaf de jaren ’50 verloren de Lunetten hun militaire belang.

Bron: Wikipedia
Foto: Het Utrechts Archief