Info Panel
Je bent hier:   Home  /  Wonen en leven  /  Actieve bewoners  /  Het winkelcentrum van Lunetten

Het winkelcentrum van Lunetten

Interview met Rob van Vliet

Bij de ontwikkeling van de wijk Lunetten was er ook aandacht voor het winkelcentrum aan de Hondsrug en Zevenwouden. Een van de eerste winkeliers was Rob van Vliet, geboren in Hoograven in 1958. Hij kan zich Lunetten nog goed herinneren toen er alleen nog weilanden en bomen waren. Als jongen sprak hij over het boerenweggetje, de doorgaande route vanaf Hoograven naar de weilanden van Lunetten.

Hij groeide in Hoograven op als zoon van een fietsenmaker. Enige tijd werkte hij in het ziekenhuis maar zag goede kansen om iets op te bouwen in de wijk Lunetten. Daar moesten winkels komen. Het winkelcentrum begon aan Zevenwouden, waar aandacht was voor “ambachten”. Er kwam een drukker en Rob begon er met een kleine fietsenwinkel. De vader van Rob was net gestopt en had de voorraad aan zijn zoon overgedaan. Dat was in 1982/1983. Zo trad hij in de voetsporen van zijn vader. Het was een kans om een eigen bedrijf op te zetten.

In de loop der jaren zou het winkelcentrum aan de andere kant aan de Hondsrug verder ontwikkeld worden. Eigenaar was de MBO. Huurders kregen 5 jaar huurbescherming. De eerste winkeliers waren Verboom (Bruna), Bronkhorst (opticien), Drogisterij van der Linden, Slager Oorbeek en kaaswinkelier Pak. Rob zag samen met zijn vrouw Jolanda kans om een fietsenwinkel aan de kant van de Hondsrug te huren, gestimuleerd door de pas gevestigde winkels die hierboven genoemd zijn. Als nieuwe ondernemer staken Rob en Jolanda de inkomsten van de kleine winkel in het grotere pand. De pui werd geplaatst en in 1985 was de winkel gereed. De vader van Rob hielp mee.

Als huurder werd je automatisch lid van de winkeliersvereniging. Die vereniging speelde een grote rol in de samenleving van Lunetten. Het was een actieve vereniging die veel organiseerde in samenwerking met de Musketon, zoals de opening van het cursusjaar met een braderie, de intocht van Sinterklaas, de kerstmarkt en de kinderbraderie.
Ook werd de veiligheid door de winkeliers op gang gezet en kwam er een keurmerk voor veilig ondernemen (KVO). Er kwam aandacht voor veiligheid en schoonmaak.
Vanuit de bewoners kwamen er wel eens vragen zoals waarom er twee kappers zijn, maar de winkeliers hadden geen inspraak. Rob vertelt dat de komst van een lunchroom heel belangrijk was. Zo ontstond er echt een winkelcentrum-gevoel en zou het niet alleen een koopcentrum zijn. Het zou een sociale versterking zijn waar mensen af en toe een kopje koffie kunnen drinken.

Rob maakte mee dat het winkelcentrum wel 7 keer verkocht werd.
Eind 2011 deden Rob en zijn vrouw de inventaris van de winkel over aan Gijsbrecht Tweewielers.

Lisette le Blanc. Interview afgenomen op 10 juni 2013.