Info Panel
Je bent hier:   Home  /  De Romeinen  /  lees verder … De Romeinen

lees verder … De Romeinen

In 47 na Christus werd de Rijn de grens tussen het Romeinse Rijk en het Germaanse gebied. Dat jaar beschouwt men  in het algemeen als de beginperiode van de Romeinse overheersing in Nederland. De Rijn was de voornaamste militaire transportroute. De loop van de rivier ging over de huidige Nederrijn, de Kromme Rijn en Oude Rijn naar de Noordzee. 
Dankzij de Peutingerkaart weten we waar er forten lagen. Deze Peutingerkaart of Tabla Peutingeriana is een Middeleeuwse kopie van een oude Romeinse kaart. De kaart is genoemd naar Konrad Peutinger ( 1465-1547), geboren in Augsburg, waar hij belangrijke functies bekleedde. Hij was een persoon van zijn tijd, een humanist, correspondeerde met Erasmus en adviseur van keizer Maximiliaan van Oostenrijk. Ook  maakte hij kennis met de bibliothecaris van Maximiliaan. Na diens dood erfde hij de kaart, die hij bestudeerde en waarop hij zag die veel informatie geeft over de Romeinse periode. Zo zien we  Fectio liggen, het huidige Vechten. Ook het fort Levefanum ( Wijk bij duurstede) staat er op .
Opgravingen hebben aan het licht gebracht dat er Romeinen waren in Houten,Utrecht, Vechten en het Kromme Rijngebied. Bij Bunnik (Vechten, het Romeinse Fectio) zijn sporen van een Romeinse wachttoren gevonden. Het castellum in Fectio was naast die van Nijmegen het belangrijkste. Het achterland, nu Houten, was een belangrijk agrarisch gebied. In Houten zijn resten van een villa gevonden.
We weten niet of Lunetten bewoond was door Romeinen. Het gebied was nogal drassig.
Bij boringen in Lunetten is een stuk van de Limesweg ontdekt. Ging het hier om een verbindingsweg van Houten naar Utrecht?
In de fruitboomgaard van de Kinderboerderij is een mogelijk stukje Limes aangegeven met steentjes.
Het blijft een vraag of er nu wel of geen Romeinen geweest zijn. Er valt nog veel te onderzoeken.

Hier kun je een verslag vinden van opgravingen nét buiten Lunetten! Met foto’s!